Je zal maar in Enschede wonen…..

by ben

Eerst was ik van plan, na het aanhoren van onze minister Opstelten, om de hele jihad-jacht van onze overheid te becommentariƫren, maar de gemeente Enschede had toch meer behoefte aan een plaatsje op dit zeer bescheiden blogje.
Wat is er aan de hand: als je in Enschede woont en om wat voor reden dan ook moet je een beroep doen op de plaatselijke overheid voor een bijstandsuitkering, dan ben je het bokje.
Je moet dan (dat willen ze tenminste) eerst je oude-dag voorziening opeten voordat je een uitkering krijgt. Dan wordt je dus 2x genaaid zonder dat je er lol aan beleeft.
Eerst door het verplicht opeten van je pensioen en vervolgens, als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, nog een keer omdat je geen oude-dag voorziening hebt!
Ik begrijp dat lokale overheden moeten bezuinigen op allerlei zaken, omdat de rijksoverheid heel veel taken naar hen overhevelt zonder daar voldoende financiƫn bij te stoppen, maar dit gaat wel heel erg ver!
En ik mag hopen dat, als dit onzalige plan doorgaat, er wel ergens een drempel getrokken wordt (er is ook al sprake van een mogelijke overwaarde van je huis, ook eerst opeten!).
Stel, je woont in het prachtige Enschede, na 30 jaar zwoegen heb je je hypotheek afgelost. Je baas gaat failliet en je staat op straat. Je bent 55 jaar. Je solliciteerd je helemaal een slag in de rondte, maar na drie jaar heb je nog geen baan (ook omdat de werkeloosheid in het oosten nu veel hoger ligt dan in het westen).
Gelukkig kan je van een kleine uitkering de eindjes nog aan elkaar knopen, maar er moet niet veel gebeuren!
En dan komt de plaatselijke wethouder even een “keukentafel-gesprek” houden om je duidelijk te maken dat je maar even een nieuwe hypotheek op je huis moet nemen en het geld daarvan gebruiken om zelf te leven. Hoe je die hypotheek dan ooit nog af kan lossen maakt niet uit, als de gemeente maar geen geld aan jou kwijt is!
Wie bedenkt er nu toch weer zulke vreemde plannetjes?
Hebben deze aliens, voordat ze met deze voorstellen kwamen, ook gepraat met mensen die in de bijstand zitten?
Of hebben ze alleen oog voor de rekenmachine……..